top of page

BİR ANNENİN DOĞMAMIŞ BEBEĞİNE MEKTUBU

Güncelleme tarihi: 13 Mar

Merhaba CANIM;

Sana nasıl hitap edeceğime karar veremedim. Oğlum veya kızım…

Sonra yavrum, demek geldi içimden, vazgeçtim… Daha yavru olacak kadar da büyümek nasip olmadı, bu yüzden sana “canım” demek istedim.


Üç ay, gece-gündüz aynı bedeni paylaştık. Ben senin dünyalık yüzünü hiç göremedim, mis gibi kokunu hiç koklayamadım. Ne adını koyabildim ne de sesini duyabildim.


Bizim buralarda, yani dünyada, annelerin hakkı ödenmezmiş, öyle derler.


Bu durum, seninle benim için tam tersi… Ben, sana pek çok şey veremesem de üç aylık kısacık misafirliğinde sen bana çok öğreterek ebediyete gittin.


Bu gidiş bir son değil, bunu ikimizde biliyoruz… Kokuna, anne diyen sesine kavuşacağım bir zaman ve mekân da olacak…Sadece, şimdilik ben buralardayım.


Cennette canımın bir parçasının olması, çok enteresan bir his. Zaman ve mekân kavramının benden gittiği ilginç bir ruh hali…


Sen çok iyi bir öğretmensin... Kısacık bir zaman diliminde bana neler öğretin neler?

Yaşamın kıymetini, mucizeleri fark etmeyi, düşüncelerin gücünü, niyet etmeyi, insanın haddini, cüzzi iradeyi, külli iradeyi, tevekkülü, tefekkürü, susmayı, duyguları gözlemleyerek yaşamayı ve sabrın en yalın halini…


Daha pek çok şeyi daha derinden deneyimlemek nasip oldu, sen gittikten sonra… En önemlisi de şüphe ve güvenin aynı kalpte olmayacağı ve şüphenin nasıl kalpten çıkarılacağını…



Biliyor musun? Sen gittikten sonra ben, öğrettiklerini ihtiyacı olanlara anlatmaya niyet ettim...

Umarım hatırlattığın bu dersleri pek çok insana ulaştırabilirim…


Buralarda benim gibi annelerin bu deneyimleri pek anlaşılmıyor. Duygular bastırılıyor ve söylenmemiş sözler boğazlarda düğüm oluyor.


Doğum yapan anneler lohusa olur…Günümüzde hala lohusa psikolojisi de yeteri kadar anlaşılamasa da yine de daha bilindik bir süreç…


Ama bebeğini doğuramadan kaybeden annelerde, dengesi aniden bozulan hormonların da etkisi ile lohusa psikolojisinden kat ve kat yoğun yaşanan ve böyle annelerin desteğe en çok ihtiyacı olduğu bir süreç de başlıyor diyebilirim.


Sen gittikten sonra, pek çok kişi geçmişte yaşadığı yarım kalmış annelik hikayelerini anlattı….

Travma yaşayan anneler bana kapanmamış tozlu hikayelerini dün gibi titreyerek anlattı…

Eğer şifalandırılmazsa, nesiller boyunca aktarım olarak devam edecek türden bir travmaları vardı…

Senden sonra ben de niyet ettim, seninle buluşmadan önce, bana Rabbim uzun ve bereketli bir süre versin, bu durumu yaşayan annelerin, bebeklerinin sessiz mesajlarını okumalarına vesile olmak istiyorum…


Seni seviyorum…Allah ‘a emanet ol…


Bir insanın hayatında hem acının hem de sevincin bir arada olduğu nadir imtihanlar vardır. Acının içindeki sevinici görebilmek, ancak sislerin inmesini gözlemlemek ile oluyor. Bir süre göremiyor olmak, onun orada olmadığı anlamına gelmiyor…


Sabretmek insana verilmiş en güzel hediyedir. Gerçek bir sabır haline geçen insan yüksek bir insanlık haline de geçiş yapar.


Sabır halinde biliş ve farkındalık en yüksek seviyeye gelir. Ruhunu, beş duyunun ötesinde hissetmeye başlar insan sabrederken.


Sabır anında dua kapıları açılır ve dua ile de kendini şarj eden mekanizma çalışmaya başlar. Sabır anında ego devreden çıkar.


Ego ise süreçler arasında boşluk olmadan durmadan devam etmek isterken, ilk kez gerçekten sabredenler ilk kez egoyu devreden çıkarmayı deneyimler.


İşte bu yüzden yüksek ve bambaşka bir deneyimdir sabır. Sabretmek hiçbir şey yapmamak değildir.


Hüzünden nefes alamazken, egoyu sakinleştirmek için yapılan pek çok iş vardır… Karanlığın içinden duraksamadan duyguların akmasına izin verirken, yoldan çıkmadan ışığa ve yeni bir sen olmaya doğru giden, bir yolculuktur sabır…


Gerçek bir sabır sonrası, yeni ve daha yüksek versiyonda bir sen olacağını bilmek ve aşağıya bakmadan tırmanmaya devam etmektir…


Tüm bunlar olurken, aynı zamanda kendi ruhuna şefkat gösterebilmektir sabır.


Sevgili dostlarım, eğer aranızda bebeğini anne karnında veya doğum sonrası kaybedenler varsa ve kapanmamış bir dosya, tutulmamış bir yas halindeyse, bu konuda yaşanılan travmayı dönüştürmek adına ücretsiz bir seans yapmaya karar verdim.


Benimle bu konu için iletişime geçecek tüm anneler ile, birlikte kolaylıkla çözümlemeye ve beraber yol almaya niyet ediyorum.


Sevgi ve muhabbetle kalın…

Hicran ARIKAN

Haziran 2021




bottom of page